Павлівська громада
Волинська обл., Володимирський р-н
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Народний аматорський фольклорно-етнографічний колектив "Берегиня" БК с.Жашковичі

Дата: 11.03.2022 17:06
Кількість переглядів: 3222

Народний аматорський колектив утворений Рішенням колегії управління культури і туризму ОДА від 28.11.2008р.№6/2. В репертуарі колективу фольклорно - етнографічні картинки із життя і   побуту с. Жашковичі пісні, обряди записані від старожилів села. З розповідей  Атлас О.Г., Мазурок A.M., Шостак Є.В., Парфенюк 0.І., репертуар доноситься до слухача так, як виконувалось в старовину. Завдяки цьому, відтворено фольклорні фрагменти весілля «Коровай»,  «Торг молодої коси», «А наш дружба волохатий». Із розповідей О.Атлас відтворено фрагмент з обряду зелені свята, колектив зумів відтворити це прекрасне дійство на сцені. В репертуарі колективу Вертепна драма, яка теж записана була від старожила  села Курбая Олександра його сином Віталієм, а вже колектив зробив записи колядок до різдвяної вистави.

В репертуарі колективу пісні-веснянки, петрівчані, жниварські, родинно-побутові, рекрутські, пісні-легенди, як от, наприклад, «Служила Настя в пана». Ця пісня-легенда із розповідей старожилів була складена за часів панської Польщі, коли на панський фільварок (маєток) в сусідньому селі Рядовичі пішла красуня Настя, а пан закохався в неї. Веснянки майстерно об'єднали в композицію «Дітятко», де підготовча група майстерно відтворює ігри, забави, які побутували  в селі весною. Фольклорний напрямок репертуару всім до вподоби. Колектив сприяє широкій популяризації самобутнього пісенного матеріалу, який побутував у  селі. Репертуар колективу своєрідний, самобутній, побудований на місцевому фольклорі, а мистецтво народу - невмируще.

Колектив налічує 32 учасника - з них 17 учасників підготовчої групи - хлопці і дівчата віком від 12 до 20 років.Керівник Мельничук Наталія Євгеніївна.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь