Павлівська громада
Волинська обл., Володимирський р-н
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як і за скільки можна купити стаж для пенсії?

Дата: 10.12.2018 12:38
Кількість переглядів: 553

Одним із завдань пенсійної реформи в Україні є підвищення рівня життя пенсіонерів та диференціація розмірів пенсій в залежності від особистого трудового внеску кожного.

З 1 січня 2018 року для виходу на пенсію у 60 років мінімальний страховий стаж складає 25 років, який щорічно збільшуватиметься на 1 рік і у 2028 році сягне 35 років.

Як відомо, законом встановлено, що до страхового стажу, починаючи з 1 січня 2004 року зараховуються періоди, за які сплачено страхові внески, не менше мінімального розміру.

Для осіб, які офіційно працюють та отримують легальну заробітну плату, страховий стаж не проблема, адже єдиний соціальний внесок за них сплачує роботодавець. А от тим, хто працює за кордоном, або ж живе за рахунок підсобного селянського господарства чи отримує зарплату «в конверті» слід задуматись про майбутнє.

В таких випадках оптимальним варіантом є укладання договору добровільної участі в загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні. Згідно такого договору можна купити необхідний стаж шляхом одноразової сплати за весь період, або ж укласти його не менше ніж на рік і поступово набувати страховий стаж, сплачуючи внески. Слід зауважити, що при одноразовій сплаті сума розраховується з врахуванням коефіцієнтів, а при поточних платежах вони не застосовуються. Для більшої наглядності, наведемо приклад розрахунку:

Припустимо для призначення пенсії з 12.04.2018 року людині не вистачає 1 року (тобто 12 місяців) страхового стажу. Обчислення розміру доплати здійснюється за формулою:

Д = С × К × М, де:

  • Д – доплата за бракуючий пенсійний стаж

  • С – страховий внесок з мінімальної заробітної плати за ставкою ЄСВ — 22%

  • К – коефіцієнт вартості компенсації, який застосовується при одноразовій сплаті

  • М – кількість місяців стажу, яких не вистачає для пенсії

Отже, з 01.01.2018 мінімальна зарплата становить 3723 гривень. Мінімальний страховий внесок за 22% ставкою ЄСВ (819,06 грн.) З урахуванням коефіцієнта, який застосовується при одноразовій сплаті (за 1 рік — 2) дорівнює 1638,12 грн.

Таким чином, сума, яку необхідно у 2018 році сплатити за купівлю одного року стажу становить 19657,44 грн. (12 місяців × 1638,12).

Якщо ж особа досягає пенсійного віку 16.06.2019 року і, за попередніми підрахунками їй не вистачатиме 12 місяців страхового стажу, можна укласти договір на період з 01.05.2018 по 30.04.2019 року і сплачувати за кожен місяць 819,06 грн, тобто без застосування коефіцієнта 2.

Зверніть увагу, що через підвищення мінімальної заробітної плати, розмір оплати за кожен куплений рік страхового стажу буде збільшуватися

Купити стаж не складно — головне правильно розрахувати скільки років страхового стажу треба докупити, щоб мати можливість отримувати пенсію, а не соціальні виплати. Визначитися з кількістю відсутнього стажу допоможуть співробітники ПФУ при проведенні попередньої оцінки документів (за зверненням особи). Також провести обчислення можна самостійно за допомогою програми «Пенсійний калькулятор”.

Договори добровільної участі укладаються громадянами особисто в органах Державної фіскальної служби України.

 

Начальник Нововолинсько-Іваничівського

об’єднаного управління Пенсійного фонду України                                                                                            Тетяна Кошлата


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь