Павлівська громада
Волинська обл., Володимирський р-н
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Збережемо природу для майбутнього!

Дата: 12.10.2018 10:46
Кількість переглядів: 566

Фото без опису

В Україні запроваджені нові правила поводження з побутовими відходами, a саме запрацювали зміни до закону “Про відходи” щодо заборони захоронення неперероблених відходів.

Чому заборонено захоронювати несортоване сміття?

Потрапляючи на сміттєзвалище, відходи забруднюють навколишнє середовище – ґрунт, повітря, воду – залишаючись там від декількох до сотень років, тому що в природних умовах вони не можуть швидко перероблюватись під дією бактерій та інших чинників.

Наприклад папір переробляється за 2-3 роки, консервна банка – 120-150 років, звичайний поліетиленовий пакет – 200 років, пластикова пляшка – 500 років, скло – більше 1000 років.

Також довкілля забруднюється фільтратом – це отруйна рідина, яка проходить через усе тіло звалища і несе з собою у підземні води забруднюючі речовини. Окрім того, у фільтраті довгий час залишаються бактерії, які спричиняють захворювання практично в усіх живих організмів. Фільтрат може потрапляти як до поверхневих так і до ґрунтових вод і спричиняти їх забруднення.

Часто сміття просто спалюють. Під час горіння виділяються токсичні гази, утворюються небезпечні хімічні сполуки, які забруднюють атмосферне повітря. Спалювання відходів у дворах розглядається нашим законавством як правопорушення, що передбачає штраф.

Ще більш шкідливі викиди в атмосферне повітря відбуваються під час горіння відходів на сміттєзвалищах. Вдихання таких токсичних газів людиною спричиняє різні захворювання в тому числі і онкологічні.

Необдумане захоронення відходів aбо їх спалювання, наносить непоправну шкоду навколишньому середовищу, а зрештою і суспільству.

Що робити із сміттям?

Головне правило, яке слід пам’ятати: змішані відходи – це сміття, а роздільно зібрані відходи – це ресурси, тобто такий матеріал, з якого можна виробити нові корисні речі.

Тому впровадження системи роздільного збирання сміття дозволить зменшити кількість відходів, які підлягають захороненню, сприятиме розв’язанню екологічних і соціальних проблем, сприятиме ресурсозбереженню і підвищенню рентабельності підприємств сфери поводження з ТПВ.

Роздільне збирання побутових відходів – це метод збирання, за якими ресурсоцінні компоненти побутових відходів – папір, скло, пластик, метал та ін. – збирають окремо у спеціальні контейнери для подальшого надходження на переробні підприємства.

Для початку мають бути облаштовані майданчики для встановлення контейнерів з роздільного збирання побутових відходів, далі встановлені контейнери різного призначення. Контейнери жовтого кольору – призначені для поліетиленової тари. Контейнери синього кольору – призначені для паперу та картону. Контейнери з зеленого кольору – для скла та ін.

Якщо всі ми не стоятимемо осторонь проблеми чистоти довкілля, то і станемо жити чистіше, а отже, краще.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь