Павлівська громада
Волинська обл., Володимирський р-н
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Епідситуація по гриппу, ГРВІ , COVID-19

Дата: 10.02.2021 16:39
Кількість переглядів: 2629

Фото без опису

Нововолинський міськрайонний відділ ДУ «ВОЛЦ МОЗ України» надсилає Вам інформаційні листи ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України » для розміщення на офіційному сайті сільської ради з ціллю інформування населення громади про необхідність проведення тестувань на коронавірусну хворобу та грип методом ПЛР з метою раннього виявлення хворих та недопущення подальшого розповсюдження COVID-19 на території обслуговування.

               Додатково інформуємо, що за даними закладів охорони здоров’я району за останній тиждень кількість хворих на ГРВІ збільшилась в 1,7 рази  в порівнянні з попереднім тижнем. Проте, за останніх 7 днів в структурі захворюваності збільшилась частка дитячого населення  і становить 18% від загальної кількості постраждалих проти 0% попереднього тижня. Така ситуація є закономірною та прогнозованою і пояснюється відновленням навчального процесу.

Кількість госпіталізованих з ускладненим перебігом хвороби збільшилась у 1,5 рази, з них  дітей віком до 17 років не було.

З початку епідемічного сезону перехворіло  415 осіб, що дещо менше минулорічного рівня, (коли було зареєстровано понад 700 захворілих), це 1,3% населення району. 

          З початку епідсезону в районі проти грипу вакциновано 50 осіб.   

По корона вірусній хворобі станом на  10.00 год 08.02.2021р.:

                     Всього по району зареєстровано випадків COVID-19 – 691  в тому числі     

        за   5-7.02.21р.  – 2. Отримано інформацію про одужавших – 653, в тому числі

        за  5-7.02.21р. – 6, що становить 94,5% від усіх захворілих. Померло всього –

       19,  в т.ч. за останню    добу - 0. Захворіло медичних працівників : всього – 66, в

        т.ч. за останню добу -0.

             З початку епіднагляду зареєстровано повідомлень про підозру на COVID-19  – 1222,  в тому числі за 5-7.02.21р. надійшло  2 повідомлення.

Із загальної кількості зареєстрованих випадків COVID-19 з початку епідспостереження  по Павлівській ОТГ зареєстровано - 141 випадок, станом на 08.02.21р. усі одужали.

Забір біологічного матеріал для  безкоштовного обстеження як на грип так і на  COVID-19  проводиться на пуктах забору при зверненні до свого сімейного лікаря (перелік пунктів забору в інформаційному листі, що додається).

   Додаток : інформаційні листи на сайт на 5 арк.

 

       Завідувач відділу                                               Н.А.Мариніна

 

Щодо захворюваності на грип та

гострі респіраторні вірусні  інфекції

у Волинській області

          

За останній тиждень в Україні спостерігається низька інтенсивність епідемічної активності грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ). Зафіксовано спорадичне географічне поширення грипу. Інтенсивний показник захворюваності становить 298 на 100 тис. населення, що на 38% менше епідемічного порогу, розрахованого для України. Летальних випадків внаслідок грипу не зареєстровано. За результатами вірусологічних досліджень зразків матеріалів від пацієнтів із грипоподібними захворюваннями (ГПЗ) та тяжкими гострими респіраторними інфекціями (ТГРІ) визначені віруси грипу А (А(H1)pdm09, А не субтипований). Крім того, встановлено циркуляцію інших вірусів респіраторної групи.

На Волині епідемічна ситуація повторює загальнодержавні тенденції. Інтенсивний показник становить 328 на 100 тисяч населення (вищий від середньодержавного на 10%). В порівнянні з аналогічним періодом минулого року показник захворюваності менший на 41 %.  Перевищення епідемічного порогу не зареєстровано ні на жодній адміністративній території, в загальному по області він нижчий від розрахункового на 43%. Вищі від середньообласного показники захворюваності у м. Луцьку (714 на 100 тис. населення), Луцькому (441,0) та Шацькому (458,3) районах.

За даними закладів охорони здоров’я області за останній тиждень кількість хворих на ГРВІ зменшилась на 5% і становить близько 3,4 тис. осіб, проти 3,5 тис.  попереднього тижня. Проте, за останніх 7 днів в структурі захворюваності збільшилась частка дитячого населення  і становить 30% від загальної кількості постраждалих проти 26% попереднього тижня. Така ситуація є закономірною та прогнозованою і пояснюється відновленням навчального процесу.

Кількість госпіталізованих з ускладненим перебігом хвороби зменшилась на 10% і становила 93 особи, із них 15% - це діти віком до 17 років.

З початку епідемічного сезону перехворіло понад 84 тис. волинян, що дещо більше минулорічного рівня, (коли було зареєстровано 80 тис. захворілих), це 8,2% населення області.

          З початку епідсезону на Волині проти грипу вакциновано 2,5 тис. осіб, із них із 1,4 тис. груп ризику (55%).

 

         Сьогодні лікарі-епідеміологи всього світу прогнозують, що лютий–квітень 2021 року можуть бути ускладнені виникненням «твіндемії» (twindemic) – сплеском сезонних випадків грипу або його повноцінною епідемією одночасно з поширенням нових штамів коронавірусу. Припускають, що важкий перебіг COVID-19 може бути викликаний подвійною хворобою  (мікст-інфекцією) з грипом. Тому лікарі наполягають на одночасному тестуванні хворих на коронавірусну інфекцію та грип.

Відповідно до чинних наказів МОЗ України, усі хворі із симптомами гострих респіраторних вірусних інфекцій відразу ж спрямовуються на тест на коронавірус. Проте, вірусологічна лабораторія ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» отримала набори реагентів і для виявлення РНК вірусів грипу А і грипу В методом ПЛР. Зазначені реагенти дозволять проводити первинне дослідження зразку (безкоштовно) починаючи з тестування його на наявність типоспецифічних маркерів вірусів грипу типів А та В, а потім, при отриманні позитивного результату, проводити подальше субтипування вірусу грипу типу А  на штами А/Н1N1 та А(Н3) .

Запрошуємо заклади охорони здоров’я до активної співпраці по моніторингу  циркуляції вірусів грипу на території Волинської області.

 

 

В. о. генерального директора                                                           Н. В. Янко

 

Єнжиєвська 233960

 

Фото без опису

Де в області можна безкоштовно здати ПЛР-тест

 

На виконання Розпорядження керівника робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру державного рівня пов’язаної із поширенням коронавірусної хвороби COVID-19 №157  від 17 грудня 2020 року, в закладах охорони здоров’я, що надають первинну, спеціалізовану амбулаторно-поліклінічну медичну допомогу в області облаштовано 80 пунктів забору біологічного матеріалу для ПЛР-досліджень (перелік та адреси пунктів додається).

БЕЗКОШТОВНОМУ тестуванню методом ПЛР на виявлення РНК SARS-CoV-2 підлягають наступні особи НЕ ЗАЛЕЖНО ВІД НАЯВНОСТІ У НИХ ДЕКЛАРАЦІЇ ПРО ВИБІР ЛІКАРЯ:

  • пацієнти, з підозрою на гостру респіраторну хворобу COVID-19;
  • хворі з ознаками  ГРВІ та грипу;
  • пацієнти з позагоспітальною пневмонією або тяжким гострим респіраторним синдромом;
  • контактні особи при появі симптомів, які не виключають COVID-19;
  • особи, у котрих  при проведенні дослідження методом ІФА  виявлено IgA, IgМ, Ig G до нового коронавірусу;
  • особи, з позитивним тестом на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2, що відповідають підозрілому або ймовірному випадку хвороби  COVID-19.

 

За місцем проживання/перебування проводиться забір біологічного матеріалу на ПЛР-тестування наступним категоріям осіб з підозрою на гостру респіраторну хворобу COVID-19 та симптомами інших ГРВІ (не залежно від наявності у них декларацій):

  • діти до 10 років;
  • особи віком 65 років і старше;
  • особи з інвалідністю І та ІІ групи;
  • особи, що не можуть самостійно пересуватись

 

 

На сьогодні спроможність вірусологічної лабораторії обласного лабораторного центру МОЗ України становить 2,5-3 тис. аналізів на добу.  Лабораторія працює щоденно, включаючи вихідні та святкові дні.

Результат дослідження надійде до закладу охорони здоров’я, який надсилав зразок, протягом 6-24 години від моменту поступлення матеріалу до лабораторії .

Від початку поширення COVID-19 на Волині, методом ПЛР проведено понад  141 тис. тестувань, 95% від усіх досліджень – обласним лабораторним центром.

Слід пам’ятати, що коронавірусна інфекція, грип та інші гострі респіраторні вірусні інфекці (ГРВІ) на початку хвороби мають схожу клінічну картину. Тому так важливо диференціювати (виключати) захворювання особливо небезпечної інфекції  СOVID -19 серед всіх осіб з ознаками ГРВІ.

Зважайте на те, що навіть при легкому перебігу хвороби людина є джерелом інфекції та може інфікувати оточуючих.

 

Якщо Вам відмовлено у проведенні відбору біоматеріалу на ПЛР- дослідження або направляють у приватну лабораторію можете зателефонувати у Контакт-центр МОЗ України з питань коронавірусної інфекції за телефоном 0-800-60-20-19.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перелік пунктів забору біологічного матеріалу для проведення

 ПЛР-тестування

 

Адреса пункту забору біоматеріалу

 

м. Нововолинськ, 5-й мікрорайон, 6

 

м. Нововолинськ, пр. Перемоги, 7

 

с. Поромів, вул. Сонячна, 9

 

смт Іваничі, вул. Грушевського, 45, а також в  амбулаторіях загальної практики та сімейної медицини с. Старий Порицьк, Павлівка

 

Мапа пунктів тестування на COVID-19  МОЗ  17.01.2021

https://app.powerbi.com/view?r=eyJrIjoiODMzYzdkMWUtMmE4Ny00MjQ3LWE4M2UtNDhhMjhmMDJhN2ViIiwidCI6IjY4OGJkYTk3LWZkNWMtNDM2Yy04N2JjLTQ4YWFkNGRkMDg0YyIsImMiOjl9&pageName=ReportSection

Передрук та інше використання матеріалів, розміщених на цьому сайті, дозволяється за умов посилання на ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України»  та МОЗ України.

                            

                                                                                         Н.В.Янко                     Єнжиєвська  233960 

Хомік


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь