Павлівська громада
Волинська обл., Володимирський р-н
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Обережно кліщі!

Дата: 19.05.2021 10:13
Кількість переглядів: 790

Фото без опису

Фото без опису

     Щороку навесні із настанням тепла і пробудженням рослин активізуються іксодові кліщі. Ці небезпечні для людей і тварин істоти найбільш активні у квітні–червні та серпні–жовтні.

            Іксодові кліщі можуть переносити збудників небезпечних захворювань людини і тварин, зокрема, кліщового енцефаліту, бореліозу (хвороба Лайма), а також хвороби Міямото. Збудники потрапляють у наш організм під час присмоктування кліща.

      Хвороба Лайма  або кліщовий бореліоз – це природно-вогнищева інфекційна хвороба, переносниками якої є кліщі. Характеризується переважним ураженням шкіри у вигляді еритеми, а також нервової системи, опорно-рухового апарату і серця.

           Інфекційна хвороба передається людині під час присмоктування кліщів до шкіри. Після укусу збудники зі слиною паразита швидко розносяться кровотоком по всьому організму. Імунна система починає виробляти велику кількість антитіл, що призводить до множинних запальних процесів.

           Захворюваність має яскраво виражену сезонність. Основний підйом хвороби припадає на літній період, коли іксодові кліщі  переходять до активного способу життя.

           Перші прояви хвороби починають лише через кілька днів або навіть через місяць. З’являється слабкість, підвищена температура тіла, біль у суглобах і м'язах, озноб, головний біль. Найперша стадія хвороби зазвичай починає проявляти себе з місцевих симптомів прямо на місці укусу : починає червоніти шкіра, з'являється припухлість, невеликий набряк. Основна клінічна ознака хвороби Лайма -  еритема на місці укусу кліща, що має сильне почервоніння у вигляді круглого або овального кільця, яке здатне збільшуватися в розмірах.

         За відсутності своєчасної лікарської допомоги хвороба активно прогресує і викликає серйозні порушення з боку нервової системи, серця, ураження суглобів. Поступово уражає всі органи і тканини організму. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100 %.

  Особливе значення має виявлення хворих за  ранніми клінічними ознаками, адже тільки за допомогою серйозного і своєчасного лікування можна впоратися з цією проблемою і повністю уникнути прогресування захворювання Лайма, а також не допустити його розвитку в хронічну форму.  

           Саме зараз триває сезон активності кліщів, тож люди, які збираються на відпочинок на природу, в парк чи працюючи на власній присадибній ділянці повинні бути дуже обережними. Не варто забувати про основні заходи профілактики захворювань, що передаються через укуси кліщів. Тому, вирушаючи на природу, подбайте про безпеку. Варто одягати одяг з довгими рукавами, довгі штани, капелюх, закрите взуття. Використовуйте репеленти, що відлякують комах. Всі ці невеликі заходи дозволять вам максимально вберегти себе під час відпочинку або роботи на природі. Тому дуже важливо після таких прогулянок обстежити одяг і тіло на присутність кліщів. Якщо разом із вами на природі був чотирилапий улюбленець, його теж огляньте до того, як впустити до помешкання. Такий захід дозволяє попереджати хворобу або своєчасно її діагностувати. 

           Якщо кліщ все-таки вчепився, самотужки видаляти його не варто, адже можна залишити у ранці його голівку з хоботком, що може спричинити хворобу. Для видалення потрібно звернутись до лікувальної установи, де процедуру проведуть професійно, оцінять ризики та при необхідності проведуть профілактику вищевказаних захворювань. 

На базі Нововолинського міськрайонного відділу ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України»  створений пункт прийому кліщів знятих з тіла людини для дослідження на платній основі. При зверненні за медичною допомогою в лікувальні заклади, видаленого з тіла людини живого кліща необхідно помістити у флакон, пробірку, іншу чисту посудину, покласти туди ж маленький шматочок травинки та щільно закрити кришку і принести в лабораторний відділ  для дослідження на виявлення борелій, збудника що може викликати хворобу Лайма.   

Адреса пункту прийому кліщів :

м. Нововолинськ, вул. Гагаріна, 10

Порядок роботи пункту: з 09.00-13.00 год.

тел. 44695

      Також протягом трьох тижнів спостерігайте за своїм станом: щоденно вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи почервоніння на шкірі, яке продовжує збільшуватися, — негайно зверніться до лікаря.

     Хвороба Лайма виявляється у всіх районах та містах області. У минулому році хворобу виявлено у Ковельському, Ківерцівському, Ратнівському районах та м. Нововолинську. На сьогодні в області нараховується понад 130 ензоотичних територій з кліщового лаймбореліозу.

 

Лікар епідеміолог  Нововолинського

міськрайонного відділу ДУ «Волинський

ОЛЦ МОЗ України»                                                          Барна О.П.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь