Що потрібно знати про холеру!

Дата: 22.06.2022 14:50
Кількість переглядів: 175

    

  Повномасштабна війна та зруйнована інфраструктура (станції водопостачання  та водовідведення), масові поховання на території бойових дій у поєднанні із літнім зростанням температури підвищує ризики появи гострих інфекційних захворювань, зокрема — холери. А враховуючи те, що багато людей залишають свої домівки, тікаючи від війни з окупованих територій,  переїжджають до західних областей, в тому числі й на Волинь — зростає ймовірність виникнення і поширення цього захворювання.

      Холера – особливо небезпечна гостра кишкова інфекція, яка характеризується ураженням шлунково-кишкового тракту з виникненням багаторазових проносу та блювання, внаслідок яких розвивається обезводнення організму. 

       Захворювання викликається бактерією, так званим холерним вібріоном. Основний шлях поширення холери - вода! З водойм збудник холери може потрапити в організм людини при ковтанні води під час купання, вживанні для пиття некип'яченої води. Холерний вібріон проникає в організм людини також разом з напоями, соками або харчовими продуктами. Найбільш небезпечними з харчових продуктів є заливні страви, салати, сирі овочі і продукти, молоко, морепродукти, що не піддаються тепловій обробці. Крім того, холерою можна заразитися від хворої людини при безпосередньому контакті і через забруднені предмети. Інкубаційний період (від моменту зараження до перших ознак захворювання) становить від декількох годин до 5 днів.

       Характерні ознаки холери: гострий початок захворювання, багаторазовий пронос і блювота, що призводить до зневоднення організму. Температура тіла при цьому не підвищується. Швидке зневоднення організму при відсутності своєчасного лікування може призвести до смертельного результату. При появі перших ознак захворювання необхідно негайно звернутися до лікаря. Перебування хворого в домашніх умовах неприпустимо.

       Холерна паличка гине під час кипіння води, а також під тривалим впливом прямих сонячних променів. На поверхні овочів та фруктів вона може жити до 5 діб. Спосіб зараження хворобою – фекально-оральний, від однієї хворої людини до іншої, через виділення збудника з фекалій та блювотних мас. Також людина може заразитися, випивши воду з холерним вібріоном.

Основні заходи профілактики холери:

  • Вживання тільки кип'яченої або бутильованої води. Якщо немає доступу до бутильованої води, будь-яку воду, що ви використовуєте для себе, ви повинні кип'ятити.  Кип’ятіння вбиває холерні вібріони вже через 1 хвилину.
  • Дотримання правил особистої гігієни (миття рук перед їжею,приготуванням їжі, після відвідування туалету);
  • Ретельне миття овочів і фруктів кип'яченою  або бутильованою водою;
  • Купання в дозволених місцях водойм або бассейнах, не заковтувати воду при купанні в будь-яких водоймах;
  • Не купувати їжу в сумнівних місцях;
  • Не їсти в закладах громадського харчування, стан яких не відповідає вимогам санітарного законодавства.
  • У випадку розладу шлунку не займатись самолікуванням, а звертатись до лікаря. При ранній діагностиці і правильному лікуванні холера виліковна. Дотримуючись таких рекомендацій, можна вберегти себе від важких наслідків холери, навіть проживаючи в епідеміологічно несприятливому регіоні.

Завідувач відділення, лікар епідеміолог Нововолинського

відділення Володимир-Волинського

районного відділу

 ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ»                             Наталія Мариніна

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь