Павлівська громада
Волинська обл., Володимирський р-н
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Щодо порядку заготівлі новорічних ялинок

Дата: 14.12.2022 14:00
Кількість переглядів: 286

 

 

Фото без опису

У передноворічний період майже у кожному населеному пункті  з’являються ринки із продажу ялинок, але не всі новорічні дерева заготовлені та реалізуються згідно чинного законодавства.

Заготівля новорічних ялинок може проводитися як постійними лісокористувачами, так і господарствами чи фізичними особами, що мають у власності земельні ділянки, засаджені плантаціями хвойних дерев.

Постійними лісокористувачами заготівля новорічних ялинок та сосни проводиться виключно на спеціально визначених лісових ділянках або разом із рубками формування і оздоровлення лісів. На всі лісогосподарські заходи згідно статті 69 Лісового кодексу України виписується лісорубний або лісовий квиток (спеціальний дозвіл). Порядок видачі спеціального дозволу (лісорубного, лісового квитка чи ордера) регулюється постановою Кабінету Міністрів України  № 761 від 23 травня 2007 року «Про врегулювання питань щодо спеціального використання лісових ресурсів» (із змінами, внесеними згідно з Постановами КМУ).

Також при перевезенні деревини автомобільним транспортом для державних лісогосподарських підприємств є обов’язковою наявність товарно-транспортної накладної.

Щодо фізичних осіб, які мають у власності сільськогосподарські угіддя, що використовуються для вирощування плантацій новорічних ялинок, у даному випадку законодавчо не встановлені обмеження для розвитку підприємницької діяльності в такому напрямку. Господарства та фізичні особи повинні лише довести законність походження ялинок. Таким документом може бути Довідка органу місцевого самоврядування з інформацією походження лісопродукції, довідка від місцевих правоохоронних органів, та/або акт перевірки контролюючого органу Державної екологічної інспекції або Держлісагенства, проведених на запрошення особи, що має намір реалізовувати лісогосподарську продукцію, вирощену на земельній ділянці приватної власності.

 

Придбати зрубані на законних підставах новорічні дерева можна на тимчасових торгівельних майданчиках які визначені в межах громади, у лісгоспах.

Перевірити походження ялинки тепер можна з додатком yalynka.info від Держлісагенства.

Державне агентство лісових ресурсів України запустило додаток для смартфона yalynka.info, який дозволяє перевірити походження новорічних ялинок, дізнатися про постачальника та отримати іншу інформацію з допомогою даних на бирці ялинки. Бирки та самоклейні етикетки містять індивідуальний номер та відповідний йому штрих код, який внесений до єдиної системи електронного обліку деревини.

Якщо ялинка була зрубана на спеціальних новорічних плантаціях держпідприємства, то в програмі буде інформація про постачальника продукції, місце заготівлі, породу і її якісні характеристики. Якщо ж у базі додатка немає ялинки з таким номером, то вона була зрубана незаконно, із завданням шкоди природі.

Також перевірити походження ялинки ви можете, ввівши номер з бирки на ялинці на сайті https://www.yalynka.info/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь