Павлівська громада
Волинська обл., Володимирський р-н
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Кожен, хто дихає, може захворіти на туберкульоз

Дата: 14.03.2023 13:12
Кількість переглядів: 1072

Фото без опису

Кожен, хто дихає, може захворіти на туберкульоз.

      Щорічно 24 березня в усьому світі проводиться День боротьби з туберкульозом.   Саме цього дня в 1882-му році в Берліні доктор Роберт Кох оголосив про відкриття цієї страшної хвороби, яка до цих пір загрожує кожному з нас. У зв’язку з цим до місячника боротьби із туберкульозом щороку у березні проводиться інформаційна кампанія.

Туберкульоз- це інфекційне захворювання.

          Збудник захворювання – мікобактерія туберкульозу. Її унікальність у тому, що він є стійким до навколишнього середовища. Мікобактерія туберкульозу не боїться холоду і нетривалого впливу високих температур. Вона тривалий час зберігається у навколишньому середовищі: у пилу, ґрунті, снігу, льоді. Відомі випадки, коли у єгипетських мумій, в яких були ознаки туберкульозу кісток, виділяли живу паличку Коха.

        Паличка Коха добре прилаштовується до людини, а людина до неї. Збудник легко потрапляє в організм людини, проте, частіше не викликає захворювання, а вступає в «мирні» відносини з імунною системою організму, яка контролює його перебування в організмі. В «мирних» стосунках з людиною паличка Коха знаходиться в «сплячому» стані в організмах більшості інфікованих осіб, проте захворювання не розвивається протягом їхнього життя. Лише у 10 % осіб, які інфікувалися паличкою Коха, розвивається захворювання. Це насамперед особи з ослабленою імунною системою внаслідок багатьох захворювань. В першу чергу, ВІЛ-інфекція, яка вражає імунну систему, а також інші хвороби, які значно її ослаблюють: цукровий діабет, захворювання, при яких людина повинна приймати препарати, які пригнічують імунну систему (лікування онкологічних, ревматичних захворювань, профілактика відторгнення органів при їх трансплантації). Також у групі ризику – люди у яких імунна система зазнала ослаблення через надмірне перевантаження і виснаження організму. Такі стани бувають при перевтомі, надмірній праці і постійних стресових ситуаціях, поганому харчуванні (у тому числі виснажливих гіпокалорійних дієтах), зловживанні алкоголем, наркотиками, тютюном.

Основні симптоми захворювання:

  • кашель понад 2 тижні;
  • підвищена температура тіла понад 7 днів;
  • утруднене дихання;
  • біль у грудях;
  • поганий апетит, постійна слабкість;
  • безпричинна втрата ваги;
  • підвищена пітливість, особливо вночі;
  • кровохаркання (наявність крові у мокротинні, що виділяється при кашлі)

Чим небезпечний туберкульоз?

Здорова людина може заразитися туберкульозом, вдихаючи краплини вологи, що містять мікобактерії туберкульозу (МБТ), які виділяються хворим на заразну форму туберкульозу при кашлі, чиханні, розмові. Найчастіше «страждають» органи дихання.

         Спочатку хвороба протікає приховано, і людина часто не звертає уваги на тривале погане самопочуття або намагається лікувати «застуду» та «кашель» самостійно. Тому лікування такого хворого розпочинається пізно і вимагає більших затрат часу та зусиль.

       Як наслідок раннього виявлення та правильно проведеного лікування людина припиняє виділяти МБТ у навколишнє середовище і нікого не заражає.

Ранній початок лікування при туберкульозі – запорука успішного видужання.

Що робити, якщо ви помітили схожі симптоми у себе чи своїх близьких?

Відповідь єдина – якомога швидше зверніться до лікаря! Не затягуйте час і не займайтеся самолікуванням. Чим раніше було розпочате лікування, тим більше шансів на його успіх.

Що буде, якщо не лікуватися?

У певних випадках хворі без лікування помирають впродовж одного-двох років. В інших випадках туберкульоз переходить у хронічну або резистентну форму. Без лікування хворий на хронічний туберкульоз впродовж багатьох років виділяє МБТ та заражає оточуючих. Загострення туберкульозу проходить з високою температурою та болісним кашлем з кровохарканням. Якість життя таких осіб стрімко погіршується.

Які дослідження дозволяють встановити діагноз?

     Основними дослідженнями є огляд у лікаря, мікроскопічне дослідження мокротиння та рентгенологічне обстеження органів грудної клітки. Обсяг дослідження визначає лікар. Ваше завдання – вчасно до нього звернутися.

 Як лікувати туберкульоз?

      Існують спеціальні протитуберкульозні препарати. Хворому на туберкульоз лікар призначає комбінацію з кількох препаратів, що доповнюють одне одного. Курс лікування туберкульозу триває не менше шести місяців і у випадку мультирезистентної форми не менше двадцяти-двадцяти чотирьох місяців. Найголовніше під час лікування – суворо дотримуватися усіх призначень та рекомендацій лікаря і в жодному випадку не переривати розпочате лікування. Туберкульоз не розрізняє соціального статусу і однаково небезпечний для усіх.

     Існують програми боротьби з туберкульозом і ефективні ліки. Лікування туберкульозу необхідно розпочинати якомога раніше, аби швидше і легше досягти результату.

В Україні лікування протитуберкульозними препаратами безкоштовне.

Як вберегти друзів та сім’ю від зараження на туберкульозну інфекцію від хворого?

         Туберкульоз входить в 10 вакцинокерованих недуг і є в Національному календарі профілактичних щеплень. Щеплення проти туберкульозу є надійним щитом від важких генералізованих форм туберкульозу, таких як туберкульозний менінгіт і міліарний туберкульоз для немовлят. Ці форми туберкульозу особливо небезпечні для дітей першого року життя. І саме тому БЦЖ вводять так рано – на 3-5-й день життя дитини. Звісно, якщо з об'єктивних причин ви пропустили щеплення, можете зробити його пізніше. Головне – зробити!

Знизити ризик поширення мікобактерії туберкульозу від хворого до здорових людей допоможуть такі поради і заходи:

  • Хворий має залишатися вдома. Хворий не повинен ходити на роботу, до школи чи спати в одній кімнаті з іншими людьми протягом перших декільком тижнів лікування активного туберкульозу.
  • Хворий має прикривати рот під час кашлю, чихання, розмови. Завжди використовувати хустинки, щоб прикривати рот кожного разу, коли сміється, чхає чи кашляє. Збирати використані хустинки до мішка, що закривається, та викидати після використання.
  • Хворий має вдягати медичну маску. Протягом перших трьох тижнів лікування вдягати медичну маску, коли хворий перебуває серед інших людей
  • Вентилюйте приміщення. Туберкульозна паличка поширюється легше в малих закритих приміщеннях, де повітря погано обмінюється. Якщо на вулиці не дуже холодно, відкрийте вікна та використовуйте вентилятор, щоби видути повітря з кімнати назовні.

 

  • Відмовтеся від шкідливих звичок, які знижують опірність організму.
    Слідкуйте за чистотою і порядком в приміщенні і за його межами.
  • Проводьте прибирання квартири і меблів вологим способом.
  • Дотримуйтеся режиму харчування. Щодня додавайте в раціон фрукти і овочі.
  • Займайтеся фізкультурою і спортом.
    Частіше перебувайте на свіжому повітрі.
  • Регулярно проходьте флюорографічне обстеження.

 

Дотримання простих порад рятує  Ваше здоров’я.

 

 

 

 

Лікар епідеміолог Нововолинського відділення

Володимирського районного відділу

ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ»                                     Марія АРСЕНІК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь