Павлівська громада
Волинська обл., Володимирський р-н
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ВПЛИВ НІТРАТІВ НА ОРГАНІЗМ ЛЮДИНИ

Дата: 14.03.2023 13:14
Кількість переглядів: 1079

                                                Фото без опису     

                                   ВПЛИВ   НІТРАТІВ  НА ОРГАНІЗМ ЛЮДИНИ.

                              ---------------------------------------------------------------------------

 

     Чиста вода – це життя, це запорука нашого здоров’я і здоров’я наших дітей. На жаль, не всі ми маємо змогу її вживати. Значна кількість водоносних горизонтів забруднена різними шкідливими для організму людини сполуками. І особливої уваги серед них заслуговують нітрати. Що ж це за речовини?

          Нітрати - це солі азотної кислоти, багато з яких під назвою «селітри» широко використовують як мінеральні  добрива в сільському господарстві, а також у промисловості. Крім того, нітрати є природним продуктом кругообігу азоту в біосфері та головною формою неорганічного азоту в грунті.

         На жаль, у результаті нераціональної й необдуманої діяльності  людини виникло порушення його екологічного балансу, яке спричинило накопичення нітратів у рослинних продуктах, питній воді, що в свою чергу призвело до різкого збільшення нітратного навантаження на організм людини.

         Чим небезпечні нітрати для Вашого організму? Нітрати добре всмоктуються у шлунково – кишковому тракті, швидко попадають в кров і розносяться по всьому організму, саме тому при надходженні до організму людини нітратів у дозах, які перевищують  допустимі, виникає клінічна картина гострого або хронічного нітратного отруєння. ( вміст нітратів в  питній  воді повинен не перевищувати 50 мг/л

 ДСанПіН 2.2.4-400-10).

       Пам’ятайте, що Ви можете зазнати хронічної або гострої нітратної інтоксикації, якщо будете вживати забруднену нітратами питну воду! Вода забруднена нітратами, надзвичайно небезпечна для вагітних жінок та дитячого організму, а особливо для дітей у перші місяці життя. Якщо дитині віком 0-3 місяці розвести дитячу суміш водою, яка містить більше ніж 50 мг/л нітратів, у неї може виникнути гостре отруєння. Для немовлят токсичною є доза 10 мг та більше.

        Слід відмітити, шкідливі для здоров’я  є не самі нітрати, а продукти їхнього окислення – н і т р и т и, що утворюються як під дією високих температур (кип’ятіння)  так і безпосередньо в організмі під впливом мікрофлори шлунково-кишкового тракту.

        Першочергово до групи ризику потрапляють люди (особливо – діти) зі зниженою кислотністю шлунково –кишкового соку та хворі на гастрит із пониженою кислотністю – у цих груп населення процес іде більш інтенсивно. Нітрити потрапляють у кров, де утворюють метгемоглобін, неспроможний здійснювати зворотне зв’язування кисню. Більше того, нітрити можуть утворювати високотоксичні сполуки – нітроза міни, що належать до канцерогенної прямої дії та вражають шлунково-кишковий тракт.

               Чи можливо уникнути небезпечної дії нітратів?

              ---------------------------------------------------------------------

           Так, це можливо за умови, якщо ви візьмете до уваги і будете використовувати наші поради:  у питній воді вміст нітратів  перевищує допустиму норму ( 50 мг/л) ? Не використовуйте її для пиття та приготування їжі, особливо це стосується дітей та вагітних жінок!

            Ніколи не розводьте дитячу суміш колодязною водою, якщо вам невідомий вміст у ній нітратів; воду з нітратами можна  використовувати для технічних цілей; миття посуду, прання білизни, прибирання у приміщеннях, тощо.

   Нововолинське відділення Володимирського районного відділу  ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» проводить дослідження питної води  на вміст нітратів за зверненням громадян. Вартість одного дослідження становить 100 грн. 49 коп. ( з ПДВ  120 грн.  58 коп.) Відділення знаходиться за адресою:             м. Нововолинськ, вул. Героїв  ЗСУ, 10.           

    Бережіть здоров’я своє і своїх дітей. Не вживайте воду, якщо не впевненні в її безпечності.

 

Лікар загальної гігієни

Нововолинського відділення

Володимирського районного відділу

ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ»                         Ростислав Квятковський


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь