Павлівська громада
Волинська обл., Володимирський р-н
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

І ЗНОВУ СКАЗ

Дата: 09.08.2023 15:45
Кількість переглядів: 196

Фото без опису
 

І ЗНОВУ СКАЗ

                             --------------------------------------------------------------------------

       У серпні поточного року в с. Старосілля Павлівської ТГ зареєстровано випадок сказу у домашнього кота.

 

     Сказ – це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене вірусом сказу. Характеризується тяжким ураженням центральної нервової системи і закінчується смертю, якщо вчасно не надати кваліфіковану медичну допомогу.

                Людина може заразитися сказом від тварин через: укус, подряпини та мікроушкодження шкіри, потрапляння зараженої слини на слизові оболонки.

                Найчастіше хворіють на сказ коти і собаки – з поміж свійської фауни, а в дикій природі – лисиці та вовки. Особливу небезпеку становлять безпритульні тварини, зокрема собаки, для яких укус є своєрідною реакцією для захисту.

            Інкубаційний період, як правило, триває 1 – 3 місяці, але може варіювати від одного тижня до року та залежно від низки факторів:

  • місця, кількості й глибини укусів ( найнебезпечніші укуси в обличчя та голову загалом); кількості й активності вірусу, що потрапив в рану; віку постраждалого ( діти вразливіші за дорослих).

        Початкові симптоми сказу – підвищення температури та біль, а також незвичні або незрозумілі відчуття поколювання, пощипування чи печіння у місці пошкодження.  У процесі поширення  вірусу центральною нервовою системою розвивається прогресивне смертельне запалення головного та спинного мозку.  У хворих з`являється безсоння, страх, наростають явища збудження, виражена водобоязнь. Збудження змінюється паралічами, розладом функцій серця та дихання і хворий помирає. 

               Симптоми сказу у тварин залежать від стадії захворювання. Початкова стадія  (триває до п’яти днів): наявні сліди від укусів; гризуть місце укусу; ласкаві, примхливі, насторожені одночасно; їдять неїстівне, слинотеча; блювота. Збуджена стадія (2 – 3 дні): агресивні; збуджені; нападають; намагаються  утекти; гризуть землю; їдять неїстівне; конвульсії; блювота; параліч; косоокість.  Паралітична стадія ( 2 – 4 дні):  виснаження, повний параліч,  смерть.

             Після укусу твариною негайно промийте рану мильною водою та неодмінно зверніться за медичною допомогою. У разі інфікування людині показана негайна госпіталізація і введення антирабічної вакцини. Таких щеплень має бути п’ять: у день звернення до лікаря ( 0-й день), а потім на 3 – й ,7-й, 14-й і 28 –й дні. Антирабічна вакцина запобігає виникненню захворювання у 96 – 98 % випадків.

         Що робити із твариною, підозрілою на сказ?                                                                     У зв’язку з тим, що виділення вірусу зі слиною у тварин  починається за 8 – 10 діб до появи клінічних ознак хвороби, необхідно, щоб тварини, які покусали людей, упродовж 10 діб утримувались ізольовано, під наглядом ветеринарного лікаря. Якщо Вас вкусила відома домашня тварина, для встановлення за нею ветеринарного спостереження, необхідно з`ясувати прізвище та адресу власника тварини. У жодному разі не вбивати тварину, яка нанесла покус чи ослюнення!

          Профілактика сказу.  Для профілактики сказу необхідно: регулярно вакцинувати свійських тварин; уникати контактів із потенційно небезпечними тваринами.  Остерігатися безпритульних, а тим більше диких тварин, які не бояться самі до вас підійти.

 

          Обов’язковому щепленню підлягають люди:  яких покусали скажені чи підозрілі на сказ тварини безпосередньо, або через одяг навіть за найменших ушкоджень шкіри;  покусані будь-якими дикими тваринами ( навіть без підозри на сказ);  подряпані підозрілими на сказ тваринами або в разі забризкування подряпин слиною таких тварин, потрапляння її на слизові оболонки;  які  зазнали будь - якого  мікроушкодження шкіри під час роботи з хворими на сказ тваринами, патологічним матеріалом або транспортуванням трупів тварин для дослідження.

         Курс профілактичної імунізації призначають людям, які професійно пов’язані з ризиком зараження сказом: ветеринарні фахівці, ловці собак, котів, мисливці, працівники лабораторій, які працюють з вірусом сказу тощо.

          

 Пам`ятайте! Якщо людина захворіла на сказ, врятувати її вже неможливо. Єдиний спосіб порятунку – своєчасна вакцинація, яка захистить Вас від захворювання та врятує Вам життя.

        Якщо вас покусала тварина негайно зерніться до лікаря!

 

 

Лікар епідеміолог Нововолинським відділенням

Володимирського районного відділу

ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ»                                          Ольга БАРНА

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь