Павлівська громада
Волинська обл., Володимирський р-н
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЩО НАЙВАЖЛИВІШЕ ВАРТО ЗНАТИ ПРО АНТИБІОТИКИ

Дата: 20.11.2023 14:56
Кількість переглядів: 104


Фото без опису

Нас оточують трильйони бактерій.  Є і корисні бактерії, але є й такі, що можуть спричиняти як легку недугу, так і смертельну епідемію. Зараз навіть страшні захворювання можна вилікувати антибіотиками.

Однак, хтось приймає антибіотики без призначення лікаря. Хтось не дотримується рекомендацій та припиняє приймати препарат на свій розсуд. Це прискорює таке явище як антибіотикорезистентність.

Антибіотикорезистентність —це стійкість бактерій до антибактеріального препарату, який має їх знищити. Резистентність або стійкість до протимікробних препаратів виникає, коли бактерії, віруси, грибки і паразити більше не реагують на протимікробні препарати. Внаслідок цього антибіотики та інші препарати стають неефективними, а інфекції важко піддаються лікуванню, або взагалі на нього не реагують. Це підвищує ризик поширення хвороб, тяжкого їх перебігу та летального результату. Якщо препарати приймати не за призначенням, то наслідки будуть неминучими: з кожним вживанням препарату з усіх існуючих бактерій якісь будуть виживати. Нове ж покоління цих бактерій уже буде нечутливим до цього антибіотика наступного разу. Неконтрольований прийом антибіотиків знижує їхню ефективність у всьому світі. Бактерії набувають здатності протистояти антибіотикам і можуть «ділитися» цією здатністю з іншими бактеріями.

За даними ВООЗ, майже 5 мільйонів смертей в рік у світі були пов’язані з антибіотикорезистентністю, зокрема 1,27 мільйона – були безпосередньо спричинені нею. Якщо антибіотики перестануть діяти, то 3 з 10 випадків пневмонії закінчуватимуться смертю, 5 з 1000 жінок не виживатимуть після пологів,  лише чверть людей,  які хворіють на туберкульоз, зможуть вилікуватися.

Правила відповідального вживання антибіотиків :

  • Антибіотики діють лише на бактерії. Ніколи не використовуйте їх при вірусних інфекціях, бо антибіотики безпорадні в боротьбі з ними.
  • Не займайтесь самолікуванням! Лише лікар може чітко визначити, коли варто приймати антибіотики та які саме.
  • Не переривайте курс антибіотиків самостійно. Якщо ви припините приймати препарат занадто рано, ви можете не вбити всі бактерії, а ті, що не були вбиті, можуть стати стійкими.
  • Негайно звертайтесь до лікаря, якщо призначені антибіотики не полегшують симптоми захворювання. Можливо, вам необхідно підібрати інший препарат.
  • Вакцинуйтеся самі та вакцинуйте дітей!
  • Стежте за гігієною рук, адже регулярне миття рук – один із найкращих способів видалення мікробів та профілактики хвороб.
  • Тримайтесь якомога далі від хворих людей. Це і профілактика захворювань, і можливість зменшити кількість використання антибіотиків.

 

Пам’ятайте: якщо ви хворієте, то зверніться по медичну допомогу, бо призначати антибіотики — справа лікаря.

 

 

Лікар епідеміолог Нововолинського відділення

Володимирського районного відділу

ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ»                                                Ольга БАРНА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь