Павлівська громада
Волинська обл., Володимирський р-н
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформація для аграріїв

Дата: 30.01.2024 15:26
Кількість переглядів: 96

                                                 Фото без опису

 

Відомо, що запорукою хороших  і стабільних врожаїв сільськогосподарських культур є високоякісний посівний матеріал. На його якість впливає багато факторів ще від початку збору  врожаю:  сушіння, очистка, сортування,  правильне зберігання (дотримання  температурного режиму, відповідної  вологості,  тощо ..).

 Для посіву дуже важливо мати насіння з високими посівними якостями і врожайними властивостями.

 Під посівними якостями розуміють сукупність властивостей і ознак насіння, що характеризують ступінь їх придатності до посіву. Висівати потрібно тільки кондиційне насіння, яке  відповідає вимогам, зазначеним державними стандартами (ДСТУ). Посів таким насінням при виконанні всіх технологічних операцій забезпечує отримання найвищих врожаїв хорошої якості.

До показників посівних якостей насіння відноситься чистота, схожість, енергія проростання, маса 1 000 насінин, , вологість,  відсутність зараженості шкідниками і хворобами.

- Чистота насіннєвого матеріалу- це вміст в ньому насіння основної культури, виражений у відсотках до наважки, взятої для аналізу. Якщо відсоток чистоти нижче, ніж встановлено стандартом, то насіння піддають очищенню. Не допускаються до посіву ті партії насіння, в яких виявлено карантинні бур’яни.

-Визначення схожості – один з найважливіших видів оцінки посівних якостей насіння, так як при поганій схожості виходять зріджені посіви, що в значній мірі впливає на величину врожаю сільськогосподарських культур. Схожість насіння повинна наближатися до 100%;

-  Енергія проростання. Насіння з високою енергією проростання дружніше сходить, сходи їх менше пригнічуються бур’янами, більш стійкі до зовнішніх несприятливих умов.

 -  Маса 1000 насінин. Показником крупності насіння служить маса 1000 повітряно-сухого насіння. Від крупності і вирівняності насіння залежить дружність сходів, їх рівномірний розвиток і одночасне дозрівання. Чим більше маса насіння, тим вище їх якість. Посів важким насінням завжди забезпечує отримання більш високих врожаїв.

- Вологість насіння. Важливий показник якості насіння  це  вологість. Нормальною вологістю насіння зернових культур вважається 14-15%. При підвищеній вологості зерно в сховищах може швидко самозігріватися, його вражають різні хвороби і особливо плісняві гриби. Підвищена вологість призводить до зниження схожості насіння,.

- Визначення зараженості насіння хворобами і заселеності шкідниками. Насіннєве, продовольче і фуражне зерно повинно бути  не ураженим хворобами і не пошкодженим шкідниками. При аналізі насіння визначають ступінь зараженості насіння хворобами (сажкою, ріжками, цвіллю) і пошкодження шкідниками (зернівкою, клопом-черепашкою, комірним довгоносиком, кліщем та ін.). У разі зараження насіння, застосовують заходи по його знешкодженню (додаткове очищення, провітрювання, протруювання та ін.). Посів зараженими насінням не допускається.

Перевірити свій, або куплений насінневий матеріал ви можите  в ДУ «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія» в відділі  визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного  матеріалу, який  акредитований на проведення  8 видів аналізувань:

- Аналізування чистоти і  відходу насіння;

- Аналізування схожості насіння;

- Аналізування вологості насіння;

- Аналізування домішки насіння інших рослин;

- Аналізування маси 1000 насінин;

-Аналізування заселеності насіння с/г культур шкідниками;

 - Аналізування  життєздатності насіння методом біохімічного тетразольного аналізування;

- Аналізування зараженості насіння хворобами.

Для проведення вищезазначених послуг необхідно подати:

   - заявку встановленого зразка;

   - зразок (пробу) насіння;

   - документ, що підтверджує оплату наданих послуг

         За результатами лабораторних досліджень, замовнику видається протокол випробувань

 За детальною інформацією звертайтеся:

Наші контакти:     0985757454-фахівець в рпйоні

(0332) 723 888 – приймальна,

e-mail: fito_lab_volyn@i.ua,

сайт:www.fitolab.volyn.ua

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь