Павлівська громада
Волинська обл., Володимирський р-н
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

5 Правил здорового способу життя, які допоможуть знизити ризики онкології

Дата: 14.02.2024 12:34
Кількість переглядів: 61

                                                         Фото без опису

 

 

  1. Вживання тютюну є головним фактором ризику появи раку: на нього припадає майже 22% випадків смерті від онкологічних недуг у світі.  Тютюнопаління пов’язане з розвитком різних типів раку – легень, ротової порожнини, горла, гортані, підшлункової залози, сечового міхура, шийки матки та нирок. Навіть якщо ви не курите самі, пасивний вплив тютюнового диму може збільшити ризик виникнення раку легень.
  2.  Здорове харчування: вживайте багато фруктів, овочів та інших харчових продуктів рослинного походження, таких як цільні зерна та боби.

Уникайте  зайвої маси тіла – їжте легше і компактніше, обирайте менш калорійні продукти, виключіть із раціону рафінований цукор, транс жири, їжу із фастфуду;

Утримуйтесь від вживання алкоголю – ризик появи різних онкозахворювань, зокрема раку стравоходу, товстої кишки, молочної залози, легень, нирок і печінки, збільшується разом із кількістю випитого алкоголю.

Обмежте споживання технологічного м’яса – ВООЗ повідомляє, що вживання великої кількості такого м’яса може збільшити ризик деяких видів раку.

Численні дослідження демонструють, що жінки, які дотримуються середземноморської дієти з додаванням оливкової олії та горіхів, можуть зменшити ризик раку молочної залози. Ця дієта включає значну кількість рослинних продуктів, як-от фрукти й овочі, цільні зерна, бобові та горіхи. Люди, які дотримуються середземноморської дієти, обирають здорові жири – оливкову олію, масло і рибу замість червоного м’яса.

  1.  Підтримуйте здорову вагу і будьте фізично активними. Підтримання здорової маси тіла може знизити ймовірність виникнення різних онкологічних недуг, зокрема раку молочної залози, простати, легень, товстої кишки та нирок.

Люди, які регулярно займаються спортом, отримують певні переваги для здоров’я. Але для істотної користі необхідно щонайменше  150 хвилин помірної або 75 хвилин енергійної аеробної активності на тиждень. Як загальну мету, включіть до свого графіку щонайменше 30 хвилин фізичної активності щодня.

  1. Не засмагайте.

Рак шкіри є одним із найбільш поширених онкологічних захворювань, водночас йому порівняно легко запобігти. Достатньо виконувати кілька рекомендацій:

  • уникайте прямого сонячного опромінення вдень, особливо з 10:00 до 16:00 влітку, коли сонячна радіація найсильніша;
  • захисти голову, допоможуть сонцезахисні окуляри та крислатий капелюх;
  • закривайте відкритті ділянки тіла одягом, який покриває якомога більше поверхні шкіри, при цьому обирайте яскраві або темні барви, які відбивають більше ультрафіолетового випромінювання ніж пастельні чи вибілені бавовняні.
  • використовуйте сонцезахисний крем широкого спектра із SPF щонайменше 30, навіть у похмурі дні – не шкодуйте крему і повторно застосовуйте кожні дві години або частіше, якщо плаваєте чи пітнієте;
  • уникайте соляріїв – вони так само шкідливі як і природні сонячні промені.
  1. Зробіть щеплення.

   До 25% випадків раку в країнах із низьким і середнім рівнем доходів ( до яких, на жаль належить і Україна) зумовлено такими інфекціями, як гепатит і вірус папіломи людини (ВПЛ.

Профілактика онкозахворювань включає спеціальний захист від деяких вірусних хвороб. Поговоріть зі своїм лікарем про вакцинацію від:

  • гепатиту В: це інфекційне захворювання може підвищити ризик розвитку раку печінки. Вакцинація від гепатиту В рекомендована таким групам людей, як медичному персоналу що контактує з кров’ю  та біологічними рідинами; людям, які ведуть активне статеве життя з непостійними партнерами; особам котрі вживають внутрішньовенні наркотики;
  • вірусні папіломи людини ( ВПЛ):ВПЛ – вірус, який передається статевим шляхом і може призвести до раку шийки матки, інших статевих органів а також до плоско клітинного раку голови та шиї. Щеплення рекомендоване дівчатам та хлопцям віком від 11 до 12 років. Нещодавно у США схвалили використання вакцини  Gardasil  для чоловіків та жінок у віці від 9 до 45 років.

Регулярно відвідуйте лікаря для профілактичного огляду:

 Регулярні самоперевірки та  та скринінги для різних типів раку  збільшують шанси  виявити рак на ранніх стадіях   (раку шкіри,товстої кишки, шийки матки та молочної залози) , коли лікування буде найбільш успішним. Запитайте свого лікаря про оптимальний графік скринінгу раку для вас.

 

Таким чином, якщо вести здоровий спосіб життя і грамотно проводити профілактику раку то можна значно знизити ризик захворіти, а лікування, яке було розпочато  на ранніх стадія захворювання, дає хороші результати і збільшує Ваші шанси на довголіття.

 

Рак – це не вирок. Це хвороба, з якою можна і необхідно боротися і необхідно боротися, яку можна і необхідно перемагати!

 

Бажаємо Вам бути здоровими! 

     Бережіть своє здоров’я!!!!!!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь