Павлівська громада
Волинська обл., Володимирський р-н
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ТАК! МИ МОЖЕМО ПОДОЛАТИ ТУБЕРКУЛЬОЗ!

Дата: 14.03.2024 11:25
Кількість переглядів: 86

                                                       Фото без опису

 

Державна установа «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Нововолинське відділення Володимирського районного відділу

Щороку в березні проводиться місячник обізнаності про туберкульоз. Цього року він проводиться під гаслом

ТАК! МИ МОЖЕМО ПОДОЛАТИ ТУБЕРКУЛЬОЗ!

Туберкульоз- інфекційне захворювання з аерогенним  шляхом передачі. Інфекційні частинки передаються від людини до людини через повітря при кашлі, чханні, розмові чи співі.

  Ризик проникнення у легені здорової людини залежить від концентрації інфекційних частинок у повітрі та тривалості вдихання зараженого повітря.

  При потраплянні мікобактерії в організм людини туберкульоз найчастіше не розвивається через реакцію імунної системи, та коли ця реакція слабка, розвивається активне захворювання.

   За даними Центру громадського здоров’я України у 2023 році в Україні зареєстрували 19851 людину хвору на ТБ, серед них: діти віком 0-14 років – 639 осіб; підлітки віком 15-17 років -196 осіб.

У Волинській області в 2023 році захворіло на туберкульоз на 21% більше осіб ніж в 2022році. З них кількість захворілих дітей збільшилася в 5 разів, а серед підлітків в 3 рази.

Як проявляються симптоми туберкульозу?

  • Підвищена температура тіла понад 7 днів; утруднене дихання; біль у грудях; поганий апетит, безпричинна втрата ваги;  постійна слабкість;  підвищена пітливість, особливо вночі; кровохаркання.

На туберкульоз може захворіти кожен, проте вищий ризик виникнення захворювання у людей, які перебувають у постійному контакті з хворим на бацилярний туберкульоз; людей які живуть з ВІЛ; людей які вживають наркотики, алкоголь та тютюн; людей з ослабленим імунітетом; дітей, оскільки їхня імунна система не сформована.

Як діагностують туберкульоз?Спочатку сімейний лікар проводить скринінг та опитування і за результатами у разі необхідності скеровує на дообстеження до фтизіатра. Діагноз встановлює фтизіатр.Пріоритетним та першочерговим методом діагностики є мікробілогічний тест – для якого пацієнт  здає мокротиння, оскільки він дозволяє правильно встановити діагноз та якнайшвидше призначити ефективну схему лікування. Спочатку, зазвичай, застосовують молекулярно-генетичний метод дослідження Xpert МТВ /Rif, який дає змогу за декілька годин не лише підтвердити наявність цього захворювання, а й визначити чутливість до рифампіцину – препарату, який часто застосовують для лікування туберкульозу. За допомогою цього метода можна досліджувати не лише мокротиння, а й інші біологічні рідини, в тому числі, кал дітей, які ще не вміють відкашлювати мокротиння.Необхідність додаткового обстеження – бронхоскопію, комп’ютерну томографію та ін..- визначає фтизіатр.

Для діагностики туберкульозу також застосовують такі обстеження, як рентгенографія або комп’ютерна томографія органів грудної клітки.  Для розшифрування результатів рентгенографії в низці країн використовують так званий аналіз за допомогою комп’ютера ( computer- aideddetection).            Власне йдеться про штучний інтелект, який навчили аналізувати численні знімки грудної клітки та визначити туберкульоз специфічно і точно.

 Туберкульоз  може вражати не лише легені, а й інші органи. При поза легеневих формах туберкульозу, окрім цих методів, можуть використовувати ультразвукове дослідження, бронхоскопію тощо. Якщо не вдалося підтвердити туберкульоз за допомогою вищезазначених методів діагностики, застосовується біопсія з отриманням матеріалу та подальшого мікробіологічного та морфологічного дослідження.

 

 Хороші новини: туберкульоз лікується.Успіх залежить від вчасно розпочатого прийому ефективних медпрепаратів та дисципліни пацієнта у дотриманні всіх рекомендацій лікаря та регулярному прийому ліків. Існують спеціальні протитуберкульозні препарати, курс лікування якими триває від кількох місяців.  Усі послуги з виявлення, діагностики та лікування туберкульозу в Україні є безоплатними для пацієнтів.

 

 

Лікар загальної гігієни

Нововолинського відділення

Володимирського районного відділу

ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ»                                                    Ростислав КВЯТКОВСЬКИЙ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь