Павлівська громада
Волинська обл., Володимирський р-н
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ВАКЦИНАЦІЯ ПРОТИ ДИФТЕРІЇ ТА ПРАВЦЯ

Дата: 08.04.2024 15:53
Кількість переглядів: 46

                                                    Фото без опису

 

         Щороку у квітні проводиться Всесвітній тиждень імунізації  з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).

          Метою Всесвітнього тижня імунізації є сприяння просуванню одного з найбільш дієвих інструментів охорони здоров'я в світі - використанню вакцин для захисту людей різного віку від хвороб.

          Вакцини — один із кращих інструментів, які в нас є для покращення здоров’я та добробуту в усьому світі. Вони вже понад 200 років захищають нас від хвороб, які загрожують життю та заважають нашому розвитку.

          Сьогодні, коли розмови точаться лише про вакцину від коронавірусу, — важливо не забувати про рутинну імунізацію. Адже, переривання планової вакцинації — відповідно до національного календаря щеплень — навіть на короткий період, підвищує ймовірність спалахів інфекцій і захворювань, які попереджає вакцинація.

            В Україні Календар профілактичних щеплень передбачає обов’язкову вакцинацію проти десяти захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Держава закуповує всі вакцини, які входять до Національного календаря профілактичних щеплень, і ви можете отримати їх безоплатно. Усе, що треба зробити, — звернутися до сімейного лікаря.

           Дифтерія – це інфекційна хвороба, збудником якої є бактерія Corynebacterium diphtheriae. Коли дифтерійна бактерія потрапляє в дихальну систему, вона виробляє токсин, який потрапляє до крові й вражає різні органи, найчастіше — серце, нервову систему, нирки.

            Дифтерія проявляється у вигляді ангіни, під час якої в горлі утворюються плівки, що ускладнюють дихання. Вона передається повітряно-крапельним шляхом, факторами передачі також можуть бути предмети побуту — посуд, іграшки тощо.

         Для лікування дифтерії використовується протидифтерійна сироватка та антибактеріальна терапія. Навіть попри своєчасне лікування близько 20 % хворих помирають.

           Правець — це захворювання, що передається при контакті зі спорами бактерій Clostridium tetani, які живуть у ґрунті та кишковому тракті тварин. 

          Можна інфікуватися правцем при потраплянні бруду у рану або поріз, внаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини. Від людини до людини це захворювання не передається. 

         Інкубаційний період – час від інфікування до перших проявів хвороби – зазвичай становить від 3 до 21 дня (в середньому 10 днів). Чим сильніше забруднено рану, тим коротший інкубаційний період і тим гірший прогноз для пацієнта.

           Правець вражає нервову систему і проявляється сильними судомами, що іноді можуть призвести до переломів кісток, проблем з ковтанням. Хвора людина відчуває сильні болі.  Прогноз у разі захворювання несприятливий. Навіть попри екстрену реанімацію та оперативне медичне втручання, смертність досягає 25–80 %. Смерть, як правило, настає через спазм дихальних м’язів і параліч серцевого м’яза. 

         Єдиний спосіб профілактики правця і дифтерії – це вакцинація. І щеплюватись потрібно не тільки дітям, а й дорослим! Для профілактики правцю використовують комплексну вакцину. Тобто захистить вона не тільки від правця, а й від дифтерії та кашлюку.  Згідно з Національним календарем профілактичних щеплень вакцинацію проти дифтерії та правця розпочинають у ранньому дитячому віці у 2, 4, 6 місяців, ревакцинація проводиться у  18 місяців, в 6р., 16р. Надалі ревакцинацію слід робити кожні десять років.

         Вакцинація від дифтерії та правця є безоплатною для пацієнта! Аби надолужити пропущені щеплення, зверніться до педіатра чи сімейного лікаря, з яким у вас укладено декларацію. Якщо ж ви є внутрішньо переміщеною особою, то можете вакцинуватись у найближчому медзакладі. Перезаключати декларацію для цього не обов’язково.

 

   

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь