Павлівська громада
Волинська обл., Володимирський р-н
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

КАШЛЮК: ЯК ЗАХИСТИТИ СВОЮ ДИТИНУ ВІД ЦІЄЇ НЕДУГИ

Дата: 17.04.2024 13:55
Кількість переглядів: 39

                                                             Фото без опису
 

          В Україні, та на Волині зокрема, відмічається ріст захворюваності на кашлюк.

 Кашлюк - вкрай заразне захворювання дихальних шляхів, викликане бактерією. Хвороба легко поширюється від людини до людини, головним чином повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні. На початку ХХ століття до впровадження вакцинації кашлюк був однією з основних причин смерті дітей перших років життя.

         Інку­ба­ційний період триває приблизно тиждень. Наступного тижня можуть з'явитися такі симптоми: нежить, підвищення температури, сухий кашель, який наростає, набуваючи нападоподібного характеру. Він виникає переважно вночі та може закінчуватися блюванням. Цей період називається катаральним і часто нагадує гостру вірусну інфекцію. За ним починається спазматичний період. Для нього характерні серії коротких кашльових поштовхів, які йдуть безперервно. Під час нападу кашлю обличчя червоніє (може навіть синіти), можлива зупинка дихання. Так може тривати 3 тижні, після чого настає період, коли напади кашлю стають все рідшими, проте, зберігаються ще 2-3 місяці. 

Найбільш небезпечне це захворювання для немовлят.
Захворювання може супроводжуватися періодами тимчасового припинення дихальних рухів (апное), тому для новонароджених дітей особливо важливо перебувати у щепленому середовищі, а з двомісячного віку почати отримувати щеплення.  

Пневмонія є відносно поширеним ускладненням від кашлюку, рідше виникають конвульсії і ураження головного мозку (енцефалопатія).

           При перших симптомах, негайно звертайтеся до лікаря!
         Запобігти кашлюку можна завдяки вакцинації. Відповідно до національного Календаря щеплень, вакцинувати дітей для профілактики кашлюку необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення).

         В Україні вакцинація від кашлюка є у переліку обов’язкових, гарантованих державою щеплень. Їх можна зробити у сімейного лікаря або педіатра безкоштовно незалежно від наявності декларації. Для того, щоб вберегти вашу дитину від хвороби, вона повинна отримати рекомендований курс вакцинації. Якщо у вашій сім'ї є старші діти і ви плануєте поповнення, пам'ятайте, що старші діти, які не отримали всі щеплення від кашлюку, несуть загрозу немовляті. 

Імунопрофілактика дозволяє запобігти розвитку захворювання, або ж його перебіг буде легким.   Бережіть здоров’я своїх дітей!

 

Лікар епідеміолог Нововолинського відділення

Володимирського районного відділу

ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ»                          Ольга БАРНА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь