Павлівська громада
Волинська обл., Володимирський р-н
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Ризик масового захворювання гострими кишковими інфекціями

Дата: 10.06.2024 16:32
Кількість переглядів: 65

Фото без опису

Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, що можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.

      Сальмонельоз, дизентерія, гепатит А, ротавірус, холера, а також ботулізм – ці та інші небезпечні хвороби і стани об’єднує те, що до організму людини збудники – бактерії та віруси – найчастіше потрапляють через вживання зараженої їжі та води, із зіпсованими та неякісними харчовими продуктами, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту. Збудники проникають в організм через рот людини і активно розмножуються в  шлунково-кишковому тракті, викликаючи прояви хвороби.

Літньо-осінній сезон характеризується найвищим рівнем захворюваності кишковими інфекціями. Літня спека створює ідеальні умови для поширення збудників, що викликають захворювання. Вони розвиваються дуже швидко і можуть бути дуже небезпечними.

Найчастіше бактерії кишкових інфекцій містяться в сирій їжі тваринного походження (м'ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах. Віруси чи бактерії можуть потрапити в харчові продукти на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграє роль у запобіганні зараженні їжі.

     Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. При перших симптомах звертайтеся до лікаря.  Не займайтеся самолікуванням! У цьому запорука вашого швидкого одужання і безпеки для оточуючих. Окрім того, кишкові інфекції можуть спричиняти зневоднення організму через втрату рідини внаслідок блювання і діареї. Це дуже небезпечно!

      Щоб запобігати зараженню, необхідно дотримуватися наступних правил:

  • для пиття використовувати тільки кип'ячену воду- найефективніший спосіб знищити мікроби і зробити її придатною для пиття;
  • не пити воду з випадкових вододжерел, водопроводу, призначеного для технічних цілей, колодязів та неглибоких свердловин;
  • якщо бачите ознаки неякісної води, використовуйте бутильовану воду , привізну, воду з пунктів роздачі;
  • відфільтровуйте воду, якщо вона виглядає брудною/каламутною : використовуйте фільтр для води, чисту тканину, паперовий рушник.
  • воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених вододжерел;
  • молоко (як сире, так і пастеризоване фляжне) обов'язково кип'ятити;
  • овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді, обдавати окропом;
  • для оброблення різних видів продуктів використовувати різні дошки, які після використання ретельно помити;
  • відокремлюйте сиру їжу (м'ясо, морепродукти тощо) від готової; для оброблення сирих продуктів, користуйтеся окремим кухонним приладдям;
  • ретельно проводьте термічне оброблення їжі;
  • не вживати в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів;
  • суворо дотримуватися термінів вживання та умов зберігання продуктів харчування;
  • не залишайте приготовлені страви більше, ніж на 2 години поза межами холодильника;
  • зберігайте всі приготовлені та швидкопсуючі продукти у холодильнику;
  • ретельно мити руки з милом, особливо перед приготуванням та вживанням  їжі, після повернення з вулиці, користування вбиральні, забруднення, при неможливості цього – використовувати засоби дезінфекції, вологі дезінфікуючи серветки.
  • Запобігайте проникненню комах та тварин до приміщення, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;

 

           Вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені. Пийте лише ту воду, яка безпечна для Вашого здоров’я. Чи відповідає питна вода показникам безпеки можна перевірити в лабораторіях Нововолинського відділення Володимирського районного відділу ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ».

 

Лікар епідеміолог Нововолинського відділення

Володимирського районного відділу

ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ»                                       Ольга БАРНА

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь