Ризик масового захворювання гострими кишковими інфекціями
Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, що можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.
Сальмонельоз, дизентерія, гепатит А, ротавірус, холера, а також ботулізм – ці та інші небезпечні хвороби і стани об’єднує те, що до організму людини збудники – бактерії та віруси – найчастіше потрапляють через вживання зараженої їжі та води, із зіпсованими та неякісними харчовими продуктами, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту. Збудники проникають в організм через рот людини і активно розмножуються в шлунково-кишковому тракті, викликаючи прояви хвороби.
Літньо-осінній сезон характеризується найвищим рівнем захворюваності кишковими інфекціями. Літня спека створює ідеальні умови для поширення збудників, що викликають захворювання. Вони розвиваються дуже швидко і можуть бути дуже небезпечними.
Найчастіше бактерії кишкових інфекцій містяться в сирій їжі тваринного походження (м'ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах. Віруси чи бактерії можуть потрапити в харчові продукти на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграє роль у запобіганні зараженні їжі.
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. При перших симптомах звертайтеся до лікаря. Не займайтеся самолікуванням! У цьому запорука вашого швидкого одужання і безпеки для оточуючих. Окрім того, кишкові інфекції можуть спричиняти зневоднення організму через втрату рідини внаслідок блювання і діареї. Це дуже небезпечно!
Щоб запобігати зараженню, необхідно дотримуватися наступних правил:
- для пиття використовувати тільки кип'ячену воду- найефективніший спосіб знищити мікроби і зробити її придатною для пиття;
- не пити воду з випадкових вододжерел, водопроводу, призначеного для технічних цілей, колодязів та неглибоких свердловин;
- якщо бачите ознаки неякісної води, використовуйте бутильовану воду , привізну, воду з пунктів роздачі;
- відфільтровуйте воду, якщо вона виглядає брудною/каламутною : використовуйте фільтр для води, чисту тканину, паперовий рушник.
- воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених вододжерел;
- молоко (як сире, так і пастеризоване фляжне) обов'язково кип'ятити;
- овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді, обдавати окропом;
- для оброблення різних видів продуктів використовувати різні дошки, які після використання ретельно помити;
- відокремлюйте сиру їжу (м'ясо, морепродукти тощо) від готової; для оброблення сирих продуктів, користуйтеся окремим кухонним приладдям;
- ретельно проводьте термічне оброблення їжі;
- не вживати в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів;
- суворо дотримуватися термінів вживання та умов зберігання продуктів харчування;
- не залишайте приготовлені страви більше, ніж на 2 години поза межами холодильника;
- зберігайте всі приготовлені та швидкопсуючі продукти у холодильнику;
- ретельно мити руки з милом, особливо перед приготуванням та вживанням їжі, після повернення з вулиці, користування вбиральні, забруднення, при неможливості цього – використовувати засоби дезінфекції, вологі дезінфікуючи серветки.
- Запобігайте проникненню комах та тварин до приміщення, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
Вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені. Пийте лише ту воду, яка безпечна для Вашого здоров’я. Чи відповідає питна вода показникам безпеки можна перевірити в лабораторіях Нововолинського відділення Володимирського районного відділу ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ».
Лікар епідеміолог Нововолинського відділення
Володимирського районного відділу
ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ» Ольга БАРНА