Павлівська громада
Волинська обл., Володимирський р-н
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Ризик масового захворювання гострими кишковими інфекціями

Дата: 10.06.2024 16:32
Кількість переглядів: 53

Фото без опису

Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, що можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.

      Сальмонельоз, дизентерія, гепатит А, ротавірус, холера, а також ботулізм – ці та інші небезпечні хвороби і стани об’єднує те, що до організму людини збудники – бактерії та віруси – найчастіше потрапляють через вживання зараженої їжі та води, із зіпсованими та неякісними харчовими продуктами, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту. Збудники проникають в організм через рот людини і активно розмножуються в  шлунково-кишковому тракті, викликаючи прояви хвороби.

Літньо-осінній сезон характеризується найвищим рівнем захворюваності кишковими інфекціями. Літня спека створює ідеальні умови для поширення збудників, що викликають захворювання. Вони розвиваються дуже швидко і можуть бути дуже небезпечними.

Найчастіше бактерії кишкових інфекцій містяться в сирій їжі тваринного походження (м'ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах. Віруси чи бактерії можуть потрапити в харчові продукти на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграє роль у запобіганні зараженні їжі.

     Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. При перших симптомах звертайтеся до лікаря.  Не займайтеся самолікуванням! У цьому запорука вашого швидкого одужання і безпеки для оточуючих. Окрім того, кишкові інфекції можуть спричиняти зневоднення організму через втрату рідини внаслідок блювання і діареї. Це дуже небезпечно!

      Щоб запобігати зараженню, необхідно дотримуватися наступних правил:

  • для пиття використовувати тільки кип'ячену воду- найефективніший спосіб знищити мікроби і зробити її придатною для пиття;
  • не пити воду з випадкових вододжерел, водопроводу, призначеного для технічних цілей, колодязів та неглибоких свердловин;
  • якщо бачите ознаки неякісної води, використовуйте бутильовану воду , привізну, воду з пунктів роздачі;
  • відфільтровуйте воду, якщо вона виглядає брудною/каламутною : використовуйте фільтр для води, чисту тканину, паперовий рушник.
  • воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених вододжерел;
  • молоко (як сире, так і пастеризоване фляжне) обов'язково кип'ятити;
  • овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді, обдавати окропом;
  • для оброблення різних видів продуктів використовувати різні дошки, які після використання ретельно помити;
  • відокремлюйте сиру їжу (м'ясо, морепродукти тощо) від готової; для оброблення сирих продуктів, користуйтеся окремим кухонним приладдям;
  • ретельно проводьте термічне оброблення їжі;
  • не вживати в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів;
  • суворо дотримуватися термінів вживання та умов зберігання продуктів харчування;
  • не залишайте приготовлені страви більше, ніж на 2 години поза межами холодильника;
  • зберігайте всі приготовлені та швидкопсуючі продукти у холодильнику;
  • ретельно мити руки з милом, особливо перед приготуванням та вживанням  їжі, після повернення з вулиці, користування вбиральні, забруднення, при неможливості цього – використовувати засоби дезінфекції, вологі дезінфікуючи серветки.
  • Запобігайте проникненню комах та тварин до приміщення, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;

 

           Вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені. Пийте лише ту воду, яка безпечна для Вашого здоров’я. Чи відповідає питна вода показникам безпеки можна перевірити в лабораторіях Нововолинського відділення Володимирського районного відділу ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ».

 

Лікар епідеміолог Нововолинського відділення

Володимирського районного відділу

ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ»                                       Ольга БАРНА

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь