Павлівська громада
Волинська обл., Володимирський р-н
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Літо - сезон ризику харчових отруєнь!

Дата: 17.06.2024 13:29
Кількість переглядів: 56

                                                  Фото без опису

 

  З теплом приходить не лише сонце та пікніки, а й ризик кишкових розладів. Щоб уберегти себе та близьких, Центр контролю та профілактики захворювань радить:

 

1. Мийте руки!  Це найкращий спосіб захистити себе від бактерій та вірусів. Мийте руки з милом та водою протягом 20 секунд перед їжею, після туалету, після зміни підгузків та контакту зі тваринами.

 

2. Готуйте їжу безпечно!

•         М'ясо, птицю, яйця та рибу ретельно готуйте до повного проварювання.

•         Овочі та фрукти добре мийте під проточною водою, особливо перед вживанням сирими.

•         Уникайте крос-контамінації: використовуйте різні дошки та ножі для сирих та готових продуктів.

•         Зберігайте продукти при правильній температурі. Не залишайте їжу на столі більше 2 годин при кімнатній температурі.

 

3. Пийте безпечну воду!

•         Вживайте бутильовану воду або кип'ячену воду.

•         Уникайте вживання води з неперевірених джерел.

 

4. Будьте пильні при купівлі та вживанні їжі!

•         Не купуйте продукти з простроченим терміном придатності або пошкодженою упаковкою.

•         Уникайте сумнівних кіосків та вуличних торговців.

•         Будьте обережні з їжею, яку готують інші люди, особливо на пікніках та в кафе.

 

5. Дотримуйтесь правил особистої гігієни:

•         Не кашляйте та не чхайте в руки.

•         Прикривайте рот та ніс під час кашлю чи чхання.

•         Не використовуйте спільні рушники та посуд.

•         Регулярно мийте кухонні поверхні та прилади.

•         Не готуйте їжу, якщо ви хворі.

 

Пам'ятайте: харчове отруєння може бути небезпечним, особливо для дітей, людей похилого віку та людей з ослабленим імунітетом. Дотримуючись цих простих правил, ви зможете захистити себе та своїх близьких від неприємностей.

Бережіть своє здоров’я!!!!!!

 

 

  • Безпека харчових продуктів: 4 правила для дому

 

🔔Небезпечні харчові продукти, що містять хвороботворні бактерії, віруси, паразити то що, є причиною понад 200 різноманітних недуг — від діареї до онкологічних захворювань.

Мікроби, що спричиняють хвороби, які передаються  із їжею, - це норо вірус, сальмонела, шигелла, золотистий стафілокок,  кишкова паличка та інші. Причиною виникнення таких захворювань є не дотримання населенням норм безпеки їжі і води та гігієни рук.

    Що може зменшити ризик харчових отруєнь та інших недуг, пов’язаних із їжею? Це, насамперед, правильна обробка, підготовка та зберігання харчових продуктів. Турбуватися про безпеку харчових продуктів вдома потрібно обов’язково.

 

🏠Чотири правила безпеки харчових продуктів вдома.

✅Очищення. Мікроби, що спричиняють харчові отруєння, можуть поширюватися у вас на кухні. Тому важливо стежити за гігієною під час приготування їжі.

Мийте руки протягом 20 секунд водою з милом до, під час (за потреби) та після приготування їжі та перед споживанням страв.

Мийте посуд, дощечки для нарізання, стільниці, тощо водою і мийним засобом.

Промивайте овочі та фрукти проточною водою, навіть якщо ви не плануєте їсти їх зі шкіркою. Мікроби на її поверхні можуть потрапити всередину фруктів та овочів, коли ви їх нарізаєте. При митті не використовуйте мийний засіб.

✅Розділення. Сире м’ясо, птиця, морепродукти можуть поширювати мікроби на готові продукти, якщо ви не тримаєте їх окремо.

Використовуйте окремі дощечки та посуд для сирого м’яса, птиці та морепродуктів.

Зберігайте сире м’ясо, птицю, морепродукти та яйця окремо від усіх інших продуктів у холодильнику.

✅Приготування. Готувати їжу необхідно до того часу, коли внутрішня температура стає достатньо високою, щоби знищити мікроби в продукті.

Придбайте кухонний термометр. Тільки так ви зможете точно перевірити температуру, за якої готується їжа. Ви не зможете точно визначити безпечність приготованої їжі ні за кольором, ні за смаком, ні за текстурою. Для перевірки користуйтеся таблицею безпечних мінімальних температур для приготування

✅Охолодження. Бактерії можуть швидко розмножуватися, якщо залишати харчові продукти за кімнатної температури. Ніколи не можна залишати продукти, що швидко псуються, без охолодження більш ніж на 2 години.

Тримайте продукти в холодильнику за температури приблизно +4ºС і нижче.

Охолоджуйте продукти, що  швидко псуються, протягом 2 годин (якщо температура зовні приблизно 32ºС, охолоджуйте протягом 1 години).

Розморожувати  продукти безпечно в холодильнику чи мікрохвильовій печі. Не розморожуйте їх у воді чи за кімнатної температури, оскільки мікроорганізми починають швидко розмножуватися в тих частинах продукту, які досягли кімнатної температури.

🥗Пам’ятайте, що безпека харчових продуктів багато в чому залежить від вас. Потурбуйтеся про чисті робочі поверхні на кухні, прибирайте там частіше.

      Бережіть своє здоров’я.

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь