Павлівська громада
Волинська обл., Володимирський р-н
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Сальмонельоз — гостра шлунково-кишкова інфекція

Дата: 27.06.2024 12:39
Кількість переглядів: 73

                                                  Фото без опису

 

Сальмонельоз — гостра шлунково-кишкова  інфекція, що вражає шлунково-кишковий тракт та супроводжується діареєю, інтоксикацією і зневодненням. Збудник сальмонельозу - бактерія Salmonella. Захворювання часто має сезонний характер і зазвичай виникає у теплий період року.

Причини та джерела зараження:

однією з основних причин розвитку сальмонельозу є контакт з інфікованими тваринами або споживання забруднених продуктів. Серед основних джерел зараження можна виділити:

  • Контакт з інфікованими тваринами: домашні тварини можуть бути носіями бактерій без видимих симптомів.
  • Споживання забруднених продуктів: особливо м'ясо, яйця та молочні продукти.
  • Неправильна термічна обробка продуктів: що є потенційним джерелом розповсюдження інфекції.
  • Відсутність особистої гігієни та безпеки при приготуванні їжі: це важливий фактор у розвитку захворювання.

Симптоми :

Симптоми сальмонельозу можуть бути різними, але зазвичай у перші години хвороби спостерігається легке нездужання, яке супроводжується здуттям живота. Потім різко наростає температура до 40*, з'являється запаморочення, біль у скронях, ломота. Ознаки інтоксикації сягають максимуму на другу добу. В цей же час з'являються ознаки гастроентериту: болі в животі, блювота, нудота, діарея. Швидко наростає зневоднення організму.

Профілактика :

  • обов’язково ретельно мийте руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням;
  • ретельно мити всі поверхні та кухонне приладдя, що використовується під час приготування їжі;
  • використовувати окремий інвентар для обробки сировини та готових став;
  • не купувати на стихійних ринках молочну, м’ясну продукцію та яйця, а також звертати увагу на температурний режим зберігання продукції в торгівельній мережі;
  • купуючи будь-які харчові продукти завжди перевіряти термін придатності та дотримуватися термінів споживання;

 

  • придбане на ринках молоко потрібно кип’ятити, яйця перед приготуванням обов’язково мити;
  • не споживати продукти сумнівної якості;
  • ретельно мити овочі та фрукти проточною водою;
  • дотримуватись технології приготування страв, особливо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів та яєць;
  • всі швидкопсуючі продукти потрібно зберігати у холодильнику;
  • використовувати безпечну воду (очищену, бутильовану або кип’ячену), не пити воду з неперевірених джерел.

 Не порушуйте цих правил! Виконати їх легше, ніж лікуватись!

 

 

Лікар епідеміолог Нововолинського відділення

Володимирського районного відділу

ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ»                                                   Ольга БАРНА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь