Сальмонельоз — гостра шлунково-кишкова інфекція
Сальмонельоз — гостра шлунково-кишкова інфекція, що вражає шлунково-кишковий тракт та супроводжується діареєю, інтоксикацією і зневодненням. Збудник сальмонельозу - бактерія Salmonella. Захворювання часто має сезонний характер і зазвичай виникає у теплий період року.
Причини та джерела зараження:
однією з основних причин розвитку сальмонельозу є контакт з інфікованими тваринами або споживання забруднених продуктів. Серед основних джерел зараження можна виділити:
- Контакт з інфікованими тваринами: домашні тварини можуть бути носіями бактерій без видимих симптомів.
- Споживання забруднених продуктів: особливо м'ясо, яйця та молочні продукти.
- Неправильна термічна обробка продуктів: що є потенційним джерелом розповсюдження інфекції.
- Відсутність особистої гігієни та безпеки при приготуванні їжі: це важливий фактор у розвитку захворювання.
Симптоми :
Симптоми сальмонельозу можуть бути різними, але зазвичай у перші години хвороби спостерігається легке нездужання, яке супроводжується здуттям живота. Потім різко наростає температура до 40*, з'являється запаморочення, біль у скронях, ломота. Ознаки інтоксикації сягають максимуму на другу добу. В цей же час з'являються ознаки гастроентериту: болі в животі, блювота, нудота, діарея. Швидко наростає зневоднення організму.
Профілактика :
- обов’язково ретельно мийте руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням;
- ретельно мити всі поверхні та кухонне приладдя, що використовується під час приготування їжі;
- використовувати окремий інвентар для обробки сировини та готових став;
- не купувати на стихійних ринках молочну, м’ясну продукцію та яйця, а також звертати увагу на температурний режим зберігання продукції в торгівельній мережі;
- купуючи будь-які харчові продукти завжди перевіряти термін придатності та дотримуватися термінів споживання;
- придбане на ринках молоко потрібно кип’ятити, яйця перед приготуванням обов’язково мити;
- не споживати продукти сумнівної якості;
- ретельно мити овочі та фрукти проточною водою;
- дотримуватись технології приготування страв, особливо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів та яєць;
- всі швидкопсуючі продукти потрібно зберігати у холодильнику;
- використовувати безпечну воду (очищену, бутильовану або кип’ячену), не пити воду з неперевірених джерел.
Не порушуйте цих правил! Виконати їх легше, ніж лікуватись!
Лікар епідеміолог Нововолинського відділення
Володимирського районного відділу
ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ» Ольга БАРНА